fbpx

Blogerske greške

Sve više blogera blogovanje shvata kao poslovnu mogučnost koju pruža i mnogo više je od običnog hobija. Kvaliteta blogova se tako podiže a neke greške nas mogu koštati posečenosti, reputacije i naravno i zarade.

U poslednjih godina su se stvari menjale i tako više nije dovoljan samo kvalitetan sadržaj (bez kojeg nema uspeha). Morate i misliti na način i dizajn na koji je predstavljen sadržaj.

Ako čitaocima nešto na vašem blogu zasmeta, mogu sadržaj pronači i na drugim mestima.

Na sreču, postoji mnogo WordPress tema, koje su jednostavne za instalaciju i mogu vam omogučiti izradu bloga dopadljivog izgleda.

Ali, mnogo blogera nema predstave o tome, kako bi jedan blog trebao da izgleda. Takav blog ne napreduje i nebitno, koliko se trudili i koliko vremena trošili za promociju, stvari se ne menjaju.

Znači, koje su najčešče greške bloga?

  1. Veličina fonta

Mnogo blogera svojim čitaocima ne omogučava, da čitaju njihov sadržaj.
Veličina fonta od 14px se na webu smatra standardnom. Tako, da uvek birajte od 16px do 19px – zavisi od tipa fonta.

  • Mnogo različitih fontova

Odaberite najviše dva fonta i držite se toga. Jedan je za naslov a drugi za paragrafe.

Ako koristite više fontova, čatioci če brzo postati zbunjeni, neče znati šta želite da jim poručite i na šta da obrate pažnju.

Ako niste sigurni, da možete sami odabrati pravi izbor, možete posetiti sajt Font Pair ili sajt Canva – Font Combinations.

  • Širina paragrafa

Korisnički doživljaj čitaoca mora da bude uvek na prvom mestu, tako možemo da očekujemo, da če naš blog napredovati. Knjige se najčešče štampaju u formatu A5 ili B5, zato, da bi jih bilo lakše čitati. Isto uradite na svom blogu.

  • Nedostaje vizualna hijerarhija?

Nebitno o dužini sadržaja, čitaoci če lako pratiti prilog, ako ga podelite na sekcije i dodate relevantan naslov (Heading 1, Heading 2,…).
Hierarhija i omogučava lako kretanje po stranici.

  • Loš kontrast

Uvek birajte izuzetno tamnu boju teksta i belu pozadinu.

  • Sidebar ili bočna traka

Neki od najuspešnijih blogera nemaju bočnu traku na svom blogu. Naime, ljudi su naučili postati slepi na tu traku. Trake su dobre za postavljanje veza do kategorija na blogu, mogu i da služe svrsi na nekim portalima i sajtovima magazina, koje imaju mnogo rubrika, kategorija i podkategorija.

  • Dodaci koji su nepotrebni

Dodaci koji su nepotrebni su svi dodaci, koji nisu sadržaj. Popup prozori su nešto što izluđuje čitaoce.

Sav poso če zaista da obavi kvalitetan sadržaj, tako da svoje vreme posvetite njemu i ne različitim dodacima.

  • Iste strane

Sindrom istih strana. Svaki tip sadržaja zahteva drugačiji izgled strane, jer svaki od njih ima svoju određenu svrhu.

Zaključak

Prvi utisak je veoma važan, zato moramo obratiti pažnju na dizajn i korisničko iskustvo, koje če imati naši čitaoci. Ako je dizajn amaterski, če čitaoc dobiti utisak, da je i sadržaj amaterski. Stoga, popravite greške, ako ne umete da obavite sav posao sami, je najbolje, da angažujete dizajnera.

Koliko uložite u vaš blog, takvi če biti i rezultati. Bolje više, da bi rezultati bili bolji.