fbpx

Kako odaberete najbolju WordPress temu?

Izgled svog sajta možete da promenite samo jednim pritiskom na miša. Tako možete veoma lako, da jednu temu zamenate u drugu. Odabiranje tema može biti zaista zanimljivo. Ali potrebno je, da poznajete neke činjenice o temama, tako, da bi ste se uverili, da ste odabrali pravu.

Tako i na internetu postoji mnogo mesta, sa kojih možete preuzeti teme za svoj sajt, neke su koristne, neke nisu a imaju i takve za preuzimanje kojih je potrebno i platiti.

Ako tražite najbolje mesto za odabir tema, to može biti ThemeForest.net. Naime, mesto omogučava programerima, da prodaju svoje teme. Mesto koriste programeri iz celoga sveta. Uslov, da mogu prodati svoje teme je, da ispune kriterije, koji se od njih zahtevaju.

Kako bi onda odabrali najbolju temu?

 1. Prilikom izbira teme najprije obratite pažnju, koliki je broj prodaja i kolika je prosečna ocena korisnika. Ovaj način če eliminirati kupnju teme, koja bi imala nedostatke ili možda bagove u svom kodu.
 2. Teme u responsive dizajnu su mnogo efikasnije. Responsive znači, da je dizajn prilagodljiv, odlično izgleda na desktopu, pametnim telefonima i ostalim veličinama ekrana. Od 21.4.2015 je Google počeo kažnjavati sajtove koji nisu dostopnu za mobilne telefone i sklanajti te iste sajtove iz svog indeksa.
 3. Odličan odabir je tema, koja ima integrisanu podršku za SEO.
  SEO je optimizacija sadržaja naše stranice i pomaže, da rangiramo, št označi i veči broj poseta naše stranice.
 4. Važno je, da tema i estetski odgovara vašoj ciljnoj grupi.
  Potražite temu koja če biti kreirana isključivo za vašu nišu (ne bitno, da li je to bančništvo, putovanja, kulinarika i slično). Takve teme sadržavaju sve potrebne elemente za sajt. Postoje i multi-purpose (višenamenske) teme, što znači da imaju više namena. Možda želite uz svoj blog postaviti i poslovno prezentaciju ili prodavati proizvode putem sajta, je savršen izbor da potražite temu, koja nudi podršku i za online prodaju.
 5. Tema koja odgovara vašem vizualnom identitetu.
  Koji su elementi vašeg vizualnog identiteta (ilustracije, logo, font, kolor šema, …)? Prilagodite temu tome.
 6. Izgled strana teme odgovara sadržaju.
  Znači, kakav je razpored elemenatana stranama vašeg sajta? Kakav je izgled? Da li če da bude postavljena sa leve, desne, desne i leve strane? Hoče li imati i galeriju? Možda starana o meni? Stran sa uslugama ili proizvodima? I slično.
  Danas postoje i teme koje nude mogučnost različitih izgleda strana. U samo nekoliko klikova, bez kodiranja, uklonite bočnu traku, premestite je sa leve na desnu, povratite prvobitni izgled strane, … Sa samo nekoliko klikova. Odlično, zar ne?
 7. Integrisan page builder

Ako želite kvalitetnu temu je ovo jedna od obaveznih stavki. Ubrza vreme izrade strana ter olakšava njihovu izradu. Veoma ga je lako koristiti, jer ne zahteva kodiranje i daje vam punu kontrolu nad izgledom. Za WordPress je najbolji page builder Visual Composer.

 • Obratite pažnju na stil navigacije i zaglavlja.
  Logo je taj zbog kojeg čete se odlučiti za određen stil navigacije i zaglavlja. Ne zaboravite i broj stavki koje če glavni meni imati i na koji način želite da komunicira sa ostatkom sajta.
 • Tema koja uključuje demo sadržaj.
  Dok ste birali temu ste videli izgled sajta u demo verziji ali kada temu instalirate možda izgled vašeg sajta neče biti isti kao onaj iz demo verzije. Iz razloga jer teme nemaju izrađene bočne trake, strane, fotografije, nijedan sadržaj, menije. Da bi i vaš sajt izgledao onako kako demo teme, je potrebno da kreatori teme omoguče demo sadržaj, kojeg vi jednim klikom uvezete. Izgled svog sajta možete kreirati i potpuno sami ali u tom slučaju če trebati za to više vremena.
 • Tema sa kompletnom dokumentacijom.
  Autori tema če kupcima uz kupljenu temu obezbediti dokumentaciju, u kojoj se nalaze i sva upustva, odgovori na moguče nedoumice u vezi izrade sajta i koriščenja teme.
 • Tema, koja je kompatibilna sa najvažnijim pretraživačima
  Da li je vaša tema kompatibilna sa glavnim pretraživačima (Chrome, Opera, Internet Explorer, Firefox, Safari)? Naime, vaši posetioci če koristiti razne pretraživače. Što ne znači, da če se jedan uspješan sajt na Firefoxu prikazivati i na Internet Exploreru u istoj mjeri. To zato, jer imaju i pretraživači različite zahtjeve.
 • Extra dodaci.
  U odabiru temu mogu biti extra dodaci presudni. Pod dadatke se podrazumevaju pluginovi, koji omogučuju dodatne fontove, funkcije, itd.
 • Imate li podršku autora teme?
  Svi avtori, posebno besplatnih tema, ne obezbeđuju podršku korisnicima. Kada imamo podršku avtora, to nam je i mogučnost da rešimo bilo kakav problem, koji bi mogao da izkrsne.
 • Jeftine i besplatne teme – NE.
  Više nego isplativo je uložiti novac u kupnju kvalitetne teme. Recimo, na ThemeForest-u se kreču cene izmežu 40 i 65 dolara. Jeftine ili besplatne teme mogu imati nedostatke i bagove u kodu, ograničene su u smislu prilagođivanja našim potrebama, obično zahtjevaju instaliranje dodatnih pluginova-a, što usporava i otežava brzinu učitavanja sajta.

Zaključak

Ako želite da ne napravite grešku, znate sada sve, čemu je potrebno nameniti pažnju kod odabira teme.