fbpx

Kako odabrati nišu za svoj blog?

Profitabilan i uspešan blog ima publiku koja se vrača po nove informacije. Zato je veoma važno, da odaberemo adekvatnu nišu. Kasnije če sve odluke biti zasnovane na njoj. Kada smo jednom odabrali nišu, čemo sav sadržaj planirati i organizirati lakše. Tako čemo moči odrediti i koristiti mejling listu, večati broj pratilaca (i na društvenim mrežama) i raditi na dugoročnim ciljevima.

U početku možda svi blogeri rade isto, pišu o raznim temama, bez fokusa na jednu, bez plana, strategije, jasno definisanih ciljeva. Nekako možemo zaključiti, da večina blogera misli, da če imati više pratilaca ako pokriva više tema ali zaista nije tako. Blog sa raznim temama če imati u suštini nekoliko čitalaca, možda budu to svi poznanici ali vaši pravi pratioci če se zbuniti jer neče znati o čemu točno pišete, jer pišete nesumično. A oglašivačima neče biti jasno, koja je vaša ciljna grupa i o čemu je reč na vašem blogu.

Zato je neophodno da utvrdite nišu. Tako če vas publika brže primetiti. Ako posao dobro uradite čete možda postati predstavnik te niše. Isto tako čete mnogo lakše dopreti do svoje ciljne grupe i kada dođete do nje, čete imati više čitaoca. Svačijih potreba nemožete zadovoljiti i odgovoriti na sva pitanja, to je prosto nemoguče ali čete zato biti mnogo u pomoč onima koje zanima vaša niša. Lojalni čitaoci če deliti sadržaj na svojim društvenim mrežama.

Razmišljajte u pravom smeru. O čemu zaista želite pisati?

Možda postoji oblast u kojo ste stručni ili ste možda primetili propuste u blogovima koje vi čitate. Najbolje čete definisati svoju nišu ako pomislite na mesto na internetu, gdje bi našli odrežene informacije na određeni način.

Ako još uvek niste posve sigurno, je dobro da napravite listu tema o kojima bi želeli da pišete. Zatim grupišite srodne teme. Kada ste grupisali sve teme, one koje se nigde ne uklapaju, o kojima ne znate dovoljno, da bi o njih učili druge, precrtajte. Tako, sada imate svoje glavne kategorije sa podkategorijama.

Ako neke teme o kojima želite da pipete nisu sorodne?

Na šta se fokusirati? Velik izzazov.
Razmislite na koji način se vaši interesi mogu povezati. Na koji način če služiti čitaocima?

Istraživanje

Uradite istraživanje. To če vam poslužiti i za planiranje sadržaja. Kako su kolege iz iste ili slične niše obavili svoj posao? Sve što uočite, beležite (njihove greške, koje možete vi nadoknaditi, šta vam se dopada, se ne dopada ili vam čak smeta, itd.). Za inspiraciju su odlični i Facebook (grupe i forumi) i druga mesta.

Niša nije profitabilna?

Velika zabluda.

Posvečenost i kreativnost donose uspeh, nebitno koja je tema. Ako imate fantastičnu ideju za koju ste sigurni, da čete je dobro realizovati, nikako je ne opustite i nastavite svoj rad. Največe uspehe su postigli oni, čijih ideja je bila nesvakidašnja.

Ako nešto ne volite, nije vam zanimljivo, vas ne inspiriše , iako se tome posvetite maksimalno. Zašto bi gubili vreme, konkurencije na internetu je mnogo, zato radite samo ono što zaista želite.

Kada je niša utvrđena, pobrinite se za to, da ljudi znaju, da ste tu. Tamo gde se nalazi vaša ciljna grupa, budite tamo, o čemu govore, obezbedite jim odgovore na njihova pitanja.

Zaključak

Niša če odrediti svaki vaš sledeči korak, odredit če sadržaj koji pišete, vašu publiku i nazadnje i neku svrhu. Svi buduči koraci ovise o njoj. Zato – planirajte je dobro. Uzmite vreme za nju i odabir. Svakako se poslje odabira posvetite sadržaju, zbog kojeg če vaš blog biti zanimljiv vašoj publici.