fbpx

Kako da napišeš svoju prvu objavu za blog

Dakle, kreirao si svoj blog. Čestitamo! Izabrao si ime, izabrao sjajnu WordPress Tumblr temu i sve izgleda baš kao što si zamišljao.

Sada je vreme da započneš process blogovanja. A to znači da napišeš svoju prvu objavu. Svaki blog mora odnekud da krene, stoga potrudi se da tvoj prvi utisak u sferi blogova bude dobar! Evo nekih saveta za pisanje prve objave na blogu:

Počni predstavljanjem sebe

Kao i u svakoj novoj situaciji, važno je da se predstaviš i daš ljudima šansu da te upoznaju. U svojoj prvoj objavi za blog reci čitaocima ko si, o čemu je blog i zašto je pokrenut. Čak i kratak uvodni pasus može da bude dovoljan da da tvojim čitaocima predstavu o tome šta mogu da očekuju…

Ako planiraš da objavljuješ blogove gostiju ili ugošćavaš različite autore, možda bi trebalo da pomeneš to ili predstaviš i njih. Takođe, nemoj da zaboraviš da uključiš relevantne ključne reči u naslovu, nešto poput: ,,Prva objava” ili ,,Dobro došli”, tako da tvoji čitaoci odmah shvate gde su došli. Osmisli svoj urednički plan.

Donošenje odluke o pokretanju bloga je lako. Smišljanje novih i originalnih tema za blog na svakodnevnom nivou je mnogo teže. Nakon što tvoj blog bude spreman za pokretanje, uloži vreme u kreiranje uredničkog kalendara. Definiši svojih prvih nekoliko nedelja u smislu tema objava, ali zapamti, to što zapišeš neće da ostane urezano u kamenu. Uvek možeš da menjaš i prilagođavaš kalendar, sve dok ti je to potrebno.

Sjajan način da uploviš u zonu pisanja na blogu je čitanje drugih blogova. Na taj način ćeš da otkrivaš sadržaj koji već postoji, a moći ćeš da radiš i na obrađivanju novog ugla ili perspektive koja čini tvoj blog originalnim i vrednim čitanja.

Pametna taktika je da čitaš blog sa kojim se ne slažeš ili koji ima drugačiji ugao posmatranja. Zatim napiši objavu iz drugačije tačke gledišta i zaista uključi svoje čitaoce. Ovo može da bude sjajan način za kreiranje interesovanja oko tvoje prve objave na blogu.

Šta ti kažeš?

Jedan od najtežih delova pisanja za blog je pronalaženje sopstvenog glasa. Tvoj identite I ličnost treba da isijavaju kroz tvoje pisanje. To čini tvoj blog jedinstvenim. Neki blogeri se ispoljavaju kroz humor, drugi kroz vesti.

Glas koji kreiraš zavisi od svrhe tvog bloga i ciljne publike. Ukoliko je tvoj blog poslovno orijentisan, tvoj ton će prirodno biti formalniji. Ako pišeš lični blog, možeš da daš sebi više slobode. Upoznaj se sa publikom. Nakon toga možeš da brusiš svoj glas tako da zaista dopre do njih. Razumevanje publike će ti takođe olakšati da nađeš nove teme koje će im biti interesantne.

Poveži blog sa svojim društvenim mrežama

Nakon određenog vremena tvoj blog će dostići zamah, i, nadajmo se, solidnu vezu sa čitaocima. Ne zaboravi da na blogu omogućiš dugmad za deljenje na društvenim mrežama. Ovo čini tvoje  objave lakšim za deljenje, što će izgraditi više angažovanja i interesovanja. Pre nego što objaviš prvu objavu za blog, proveri dvaput da li veze za sve tvoje društvene mreže rade.

Korektura, korektura i korektura!

Ovo je zlatno pravilo blogovanja koje svaki pisac mora da primeni pre objavljivanja objave. Uvek uređuj i lektoriši, ne samo jednom ako je potrebno, da budeš siguran da tvoj sadržaj nema greške u kucanju i sramotne gramatičke greške.

Loše napisana objava, ili objava prožeta gramatičkim greškama, izgleda neprofesionalno i odbojno čitaocima. Čak iako si prošao kroz nacrt i izgleda savršeno, treba da je lektorišeš još jednom odmah nakon objavljivanja, kako ne bi došlo do grešaka u formatiranju prilikom dodavanja. Evo još jednog popularnog trika koji koriste blogeri i pisci: pre nego što klikneš na dugme ,,Objavi”, napravi pauzu od nekoliko sati, možda čak i do sledećeg dana. Zatim se vrati odmoran pre nego što uneseš poslednje izmene i objaviš sadržaj.

Dodaj slike, video i interaktivni sadržaj

Veliki blokovi teksta mogu biti naporni i umarajući čitaocima, čak i kad stvarno žele da čuju šta imaš da kažeš. Razdvoj tekst na svarljive delove dodavanjem slika, video zapisa ili čak interaktivnog sadržaja, poput infografike, prezentacija ili kvizova. To stvara veću angažovanost i mogućnosti da čitaoci dele tvoju objavu.

I, ne zaboravi da dodaš svoju fotografiju, kratku biografiju. To stvara legitimitet i poverenje u tvoj blog, što će samo pomoći pri uključivanju novih čitalaca.

Izgradi autoritet uključivanjem sjajnih stranica. Tvoj blog će morati da stoji na sopstvenim nogama, ali možeš da ga učiniš jačim i verodostojnijim povezivanjem s korisnim i visokokvalitetnim izvorima. Pokaži svojim čitaocima da ti je stalo deleći s njima vredne internet-resurse. Ne oslanjaj se samo na Wikipediju – kopaj dublje i pruži im bogato iskustvo kroz tvoj sadržaj.

Podstiči komentare i povratnu informaciju

Tvoj blog ne treba da bude jednosmerna ulica. Istinski uključuj svoje čitaoce, tako što ćeš da olakšaš dijalog. Obavezno uključi odeljak s komentarima, daj čitaocima mogućnost da se pretplate na tvoj blog i postavljaj im pitanja kako bi podsticao njihove povratne informacije. Odgovaraj na povratne informacije kad god je to potrebno ili neophodno, čak i ako su povratne informacije negativne.

Pokaži svojim čitaocima da su dobrodošli i ceni njihove komentare – uostalom, oni su tvoji gosti,tvoja publika i  inspiracija, sve u jednom. Što je jači tvoj odnos sa čitaocima, to će tvoj blog biti jači.

Ne žuri – samo jednom se objavljuje prva objava na blogu

Prilikom kreiranja prve objave za blog, udahni duboko i odvoj dovoljno vremena , posebno na početku, kada si nov u svetu blogovanja. Moraćeš da posvetiš značajno vreme, kako bi bio siguran da je tvoj sadržaj vredan klikova. Nakon što ovladaš time, verovatno ćeš moći da ubrzaš process. Ali samo jednom imaš priliku da ostaviš prvi utisak, polako sa kreiranjem prve objave, treba da zablista!