fbpx

Koje su najčešće greške kod početnika WordPressa?

Odlučili ste pisati svoj vlastiti blog ili sajt. I sada kada ste več uspešno kreirali svoj WordPress sajt, je vreme za instaliranje i svakako i kreiranje strana bloga ili sajta.

Tako početnicima kao i več iskusnim je poznato, da je WordPress jedna od najlakših platformi za izradu web sajtova, zato možda nismo ni pomislili, da nam nešto ne bi moglo iči po zlu.

Iz osobnog izkustva mogu reči, da sam i sama pomislila tako i bila sam zaista iznenađena, kako brzo in lako sam uspjela to da uradim. Uvjek sam o programima učila iz knjige, iz razloga, jer sam nekako ubjeđena, da tutorijali koje možemo nači na internetu, ne mogu zaista pokazati sve detaljno.

Gdje je pošlo po zlu ili kada sam saznala, da možda i nije tako veoma jednostavno, kao što mi se činilo? Iako sam pročitala sasvim sve, što se je dalo čitati na tu temu. Naime, prvi izazovi su krenuli, kada sam počela sa prvom izradom WordPressa za moje klijente.

Greške koje sam pravila sama a i one koje sam prepoznala i kod drugih WordPress početnica, ču navesti u ovom prilogu.

Loš hosting provajder

Da, nije ovo prvi put, da govorim o lošem odabiru hosting provajdera. Možda tako zvučim kao papagaj i ponavljam neke stvari ali zaista tvrdim, da je ovo jedna od najvažnijih odluka koju čete ikada doneti u vezi web sajta. Iako je možda vaš sajt najlepši in najbolji, ako vam je loš hosting provajder, če tako biti i vaš sajt.

Podrazumeva se početni financijski izazov koji nastaje prilikom nastajanja vašeg sajta, ali vam prioritet ne sme da bude niska cena hosting provajdera.

Nikakva ili nepotpuna konfiguracija WordPress-a za pretraživače

Šta to znači?

To što ste možda dosad čuli mnogo puta, da je u WordPressu zaista lako praviti sajtove, ne mora značiti, da je ustvari tako, da nije kompleksan ili još više, da če možda obavljati poslove umesto vas.

Nebitno kakav je vaš sajt, ukoliko ne ureadite konfiguraciju, če rangiranje u Googlu i ostalim pretraživačima biti nisko, što je zaista besmiselno.

Savjeti:
1. Unesite naslov i podnaslov sajta

Ako niste uneli dobar naziv sajta (prilikom instalacije WordPress-a ili ga želite promeniti), to učinite tako, da izabere opciju SETTINGS > General

Birajte efektan i kratak naziv sajta. Ukoliko imate neki posao, je smiselno, da tu napišete naziv firme. Sve što želite je to, da u dve ili tri reči posetiocima date do znanja, o čemu se tu zapravo radi.

Što se tiče podnaslova sajta, važan je sastavni deo metapodataka lokacije, to su informacije, koje vaši posetioci koriste, da bi vas umjestili u kontekst s drugim mnogobrojnim lokacijama na internetu.
2. Konfigurišite stalne veze

Stalna veza ili permalink je URL (adresa stranice), koja se može zabeležiti i stalna je. Dobre veze su lakše za razumeti i čitati a pretraživači mogu da razume njihov kontekst. To znači i bolje rangiran web sajr.

3. Naziv podrazumevane kategorije (Uncategorized) promenite u naziv koji opisuje vaš sajt

Kada instalirate WordPress i ako prilogu ne dodelite kategoriju, dodeli se mu kategorija Uncategorized. Tu je potrebno preimenovati ili je brisati i definisati novu. Da bi je preimenovali, to učinite tako što čete izabrati Posts>Categories>Edit. Zanemarivanjem ovog koraka, na Googlu ne ostavljate dobar dojam.

4. Prvi podrazumevani prilog, komentar i stranu na sajtu obrišite

Pretraživačima podrazumevani prilog, komentar i strana ukazuju na sajt, na kojem nije kvalitetan sadržaj, zato jih je potrebno brisati.

5. Instalacija i aktivacija Yoast SEO plugin

WordPress je sam po sebi odličan u optimizovanju sadržaja za pretraživače (SEO) ali mu je dobrodošla i pomoč. Yoast SEO je odličan jer pravi mapu za pretraživače kao što je Google. Tako čete pretraživačima dati sve što žele znati o vašem sajtu i svim najvažnijim pretraživačima se šalje informacija o o novim sadržajima.

Izaberite SEO>Dashboard, zatim Features>Advanced setting pages>Enabled.

Tako ste obavili prvi dio posla.

Google-ove Webmaster alatke

Želite na najlakši način naučiti sve o vašem sajtu? Kako je Google indeksirao vaš sajt, kojih ključnih reči i slično? Najbolji odgovor je Google-ove Webmaster alatke. U prvom koraku svakako morate da proverite, dali ste vlasnik vaše domene.

Zatim Google-ove Webmaster alatke podesite za svoj sajt.

  • Posetite je Google-ove Webmaster alatke. Prijavite se pomoču Google ID (identifikator za Google).
  • Upišite svoj domen.
  • Verify.
  • Vlasništvo domene čete morati potvrditi, zato izaberite metodu putem koje čete to uraditi i odradite sledeče neophodne korake.
  • Verify.

Googlu prijavimo mapu sajta

Mogli bi i reči, da javimo Googlu, da smo tu.

Na strani Google Webmaster izaberemo  Crawl>Sitemaps. Pritisnemo Add/Test Sitemap i upišemo sitemap_index.xml. Na kraju pritisnemo Submit.

Tako smo obavili jedan od najznačajnih koraka u optimizaciji svog sajta.

Instaliranje svakog dostupnog plugin-a

WordPress je veoma proširiv i gotovo za sve što želite uvesti na svoj sajt postoji plugin. Ali, zaista je važno, ko stoji za tog plugin-a, da li se redovno ažurira i da li je programski kod dobar.
Isto tako, svaki put kada instalirate novi plugin, proverite, da li sajt radi kao pred instalacijom.

Kada ste prinašli plugin i želite ga instalirati, se upitajte, da li vam je zaista potreban i u potpunosti pokriva funkcionalnost koju želite da uvedete. Ako odgovora nemožete potvrditi, plugin nemojte instalirati.

Posetioci sve što žele su jasne i konkretne informacije. A previše plugova ubija brzinu učitavanja sajta. Važnije je izabrati temu koja ispunjava vaše potrebe, umesto da za svaku funkcionalnost instalirate poseban plugin.

Dobro je ukoliko poznajete CSS i HTML.

  • Slaba admin lozinka

WordPress je redovno meta zlonamernika, zato je jaka lozinka veoma važna. Mora biti slučajna, jedinstvena, dovoljno dugačka (10 do 15 znakova). Ako želite dodatno osiguranje , instalirajte dodatni plugin, koji ograničava broj pogrešnih lozinki (recimo WP Limit Login Attempts).

  • Neredovno ažuriranje WordPressa

Ako želite da je vaš sajt bezbedniji, da bi dobio nove funkcije, bio stabilniji i dobio bolje performanse, je nužno redovno ažuriranje. To učinimo samo sa jednim pritiskom na miš, izbacuje se stare datoteke, uvode nove, vrača se u normalno stanje.

Isto važi i za plugin-ove i teme.

Zaključak

Kao zaključak je potrebno znati, da 95% pozitivnog ishoda zavisi od podešavanja o kojem smo vam sada pisali.