fbpx

Pokretanje mailing liste

Ukoliko imate sajt u kojem predstavljate svoj biznis ili imate svoj blog, je pokretanje mailing liste prioritet broj jedan.

Provajder email marketing usluga

Otvorite nalog kod provajder email marketing usluga, da bi osnovali mailing listu. Danas je na internetu puno servisera koji nam nude gradnju mailing liste, slanje besplatnih biltena, novosti i reklamnih kampanja svojim pretplatnicima. Ako želite servis koji možete koristiti sami i postiči dobre rezultate, predlažemo MailerLite.

Zašto MailerLite?

Mogučnost za automatizaciju procesa slanja meilova je kod MailerLite besplatna.

Moderan interfejs omogućava jednostavno snalaženje u kreiranju personalizovanih mejlova.

Besplatni paket vam nudi, da za prvih 1000 pretplatnika niste uskračeni ni za jednu uslugu iz njihove ponude.

Pokretanje mailing liste preko MailerLite je jednostavno. Sve što morate je, da se na njihovom sajtu upišete besplatno. Zatim popunite kratak formular za otvarnaje naloga. Company or Organization (naziv firme, bloga ili organizacije). Email adresa sa kojom otvarate nalog neka bude vezana na domen sajta, s kog čete prikupljati email adrese pretplatnika. Sa mejlovima javnih servisa (Hotmail, Gmail, Yahoo, itd.) se nečete moči registrovati. Na kraju upišite željenu šifru i pritisnite na Create my account.
Kad nalog kreirate če se otvoriti dva neophodna koraka za verifikaciju domena i naloga. Najprije kliknite na Complete your profile i popunite sa relevantnim podatcima, na kraju pritisnite Save. U drugom koraku obavite verifikaciju domena (Verify your website domain), upišite adresu domene i potvrdite je. Zatim upišite svoju email adresu. Posetite svoj email i pritisnite link koji ste dobili. Otvori se strana na kojoj kliknete Confirm my email address.
Sada kada ste obavili sve, je potrebno samo sačekati, da sajt prođe kontrolu.
Ukoliko je sajt još uvek u izradi, treba da isključite under construction mode.

Ukoliko je sve uredno, u roku jednog dana dobivate obaveštenje, da možete početi koristiti svoj nalog.

Kreiranje grupe za pretplatnike

Mailing lista se može sastojati od više grupa pretplatnika. Obično iz razloga jer svi vaši pretplatnici nemaju istih zanimanja. Možda če vam trebati nova grupa ,zato da automatizujete proces jer želite pretplatnicima slati različit ekskluzivni sadržaj.

Ako želite napraviti glavnu grupu u kojoj če biti svi vaši pretplatnici to činite tako, da se ulogujete u vaš MailerLite, u glavnom meniju pritisnete Subscribers i iz sekundarnog menija izabere Groups. Pritisnite Creative new group i upišite naziv grupe (dobro je, da ova grupa nosi naziv vašeg bloga ili sajta). Kao zadnje pritisnite Create.

Sada imate sve pretplatnike na jednom mestu, zato kažemo, da je glavna grupa.

Automatizacija

Nakon što se pretplatnik prijavi putem forme na vašem sajtu, se automatizacijom mogu kreirati mailovi koji se šalju automatski. Tako pretplatnik dobiva email dobrodošlice ili neki sadržaj koji nudimo besplatno u zamenu za njihovu email adresu.  
Ako želite kreirati svoj prvi automatski proces slanja emaila, to činite tako, da na vašem MailerLite nalogu u glavnom meniju izaberete Automation i zatim Create your first workflow. Tu upišite naziv automatskog procesa. Trigger (drugu opciju) izaberite When subscriber joins a group. Zatim u Select a group, za koju želite da uradite automatizaciju izaberite naziv grupe. Kako bi proces uvek iznova mogao da se ponavlja, čekirajte opciju Reactive the full workflow for subscribers who rejoin the same group in the future. Pritisnete na Save. Sada pritisnite ikonicu na kojoj se nalazi znak + i izaberite Email. Upišite naslov emaila, vaše ime i prezime i adresu sak oje šaljete email. Pritisnite na design email. U opciji Drag and Drop Editor pritisnite dugme Choose. Otvara vam se jednostavan editor za kreiranje majla. Kada ga kreirate pritisnite dugme Done editing. Kako biste aktivirali proces, sa gornje desne strane pritisnite na ON/OFF a sa gornje leve pritisnite strelicu za povratak na radni panel.

Povezivanje forme za pretplatu sa grupom na MailerLite nalogu

Sada kada imate svoj nalog i grupu za pretplatnike, je vreme za zadnji korak. Potrebno je kreirati formu putem koje če se pretplatniki prijavljivati.

Tako je potrebno instalirati odgovarajuči plugin. Za povečanje mejling liste je odličan ultimativni alat Layered Popups plugin. Besplatna alternativa je Official MilerLite Sign Up forms plugin.
Posetite Layered Popups > Settings, izaberite Advanced, uključite opciju Activate MailerLite Integration Module (Activate MailChimp Integration Module možete izključiti).
Sad izaberite Layered Popups > Popups > Creative new Popup. Pod Titlle upišite naziv svoje forme i izaberite karticu Integration. Ukoliko niste ulogovani u svoj MailerLite nalog se ulogujte i otvorite u novom tabu pretraživača nalog. Kliknite na naziv svog profila (u desnom gornjem kutu) i izaberite Integrations. Potražite WordPress a zatim pritisnite na Use. Skrolujte do kraja na opciju Your Account API Key i kopirajte ga. Na svome sajtu gdje je otvorena kartica Integration čekirajte opciju Submit contact details to MailerLite. U polje API Key prekopirajte ključ od malopre. Plavi link this table vam pokaže vaš List ID. Otvara se prozor Available Lists, kopirajte list ID, zatvorite i prekopirajte ga u namenjeno polje. Zatim Save Popup Details.

Official MailerLite Sign Up Forms plugin – alternativna opcija

Prvo instalirajte i aktivirajte plugin Official MailerLite Sign Up Forms. Potražite MailerLite > Settings
Ukoliko niste ulogovani u svoj MailerLite nalog se ulogujte i otvorite u novom tabu pretraživača nalog. Kliknite na naziv svog profila i kliknite Integrations. Potražite WordPress i pritisnite na Use. Skrolajte do kraja na sekciju Your Account API Key i kopirajte ga. Vratite se na MailerLite > Settings, prekopirajte API ključ u predviđeno polje Enter An API Key i pritisnite Save this key. Izaberite MailerLite > Signup forms > Add New. Izaberite Costum signup form i pritisnite Create form. Kada završite sa kreiranjem forme je možete postaviti na sajt na strani Appearance > Widgets.

Zaključak

Mailing lista vam može pomoči, da podignete posao na viši nivo.