fbpx

Ukoliko vodite sopstveni biznis je poslovni blog zaista važan. Zašto?

Ako putem web sajta predstavljate proizvode ili usluge, imate sopstveni biznis, a nemate poslovnog bloga na njemu, je ovaj sadržaj namenjen vam.

Ljudi pokreču privatne blogove iz različitih razloga, dali zbog želje da govore o stvarima koje jih interesuju i vole, dali zbog nekih drugih. Tek kada blog postigne neki uspeh, posvečuju više pažnje za izradi vizuelnog identiteta.
Ako još osmislimo poslovni blog, jer imamo poslovni sajt smo zaista uradili mnogo. Sa tim čemo moči dostiči više posetioca, povečati broj potencialnih kupaca i razširiti vest o svom poslu.

Koje su prednosti pokretanja poslovnog bloga?

Večina potencialnih kupaca (70%) pronalazi firme pomoču sadržaja na njihovom blogu. Procenat se vremenom sve veča.

Zašto, kako?

Moramo znati, da postoje dve vrste web stranica. Dinamičke i statičke.

Dinamičke se često objavljuju, objavljuju se i na društvenim mrežama i sadrže aktuelne informacije. To su upravo prilozi na blogu.

Statičke se redko ažuriraju, na primer strane kao kontakt, o nama, usluge. To su strane na poslovnoj prezentaciji.

Tako je poslovni blog najbolji način, da se nađete na prvoj strani pretrage i porastete u očima Googla. Potencialni kupci bolje reaguju na kvalitetan prilog bloga nego na reklamu.

Mailing lista raste

Ono što pokušavate postiči na društvenim mrežama, čete postiči bolje i brže sa mailing listom. Sve u svemu, svako ko se bavi biznisom, bi morao imati mailing listu.

Statistike pokazuju, da email otvori 45% pretplatnika, dok na društvenim mrežama reaguje 1-2% pratioca. Sa mailing listom se svojim pratiocima možete obratiti kad god to poželite, dok je teže pratiti algoritam društvenih mreža, koji se često menja bez prethodnog obaveštenja.

Pretplatnici su vaši potencialni kupci, dok to teže tvrdimo i za one sa društvenih mreža.

Veoma važno je isto tako, da svoje pratioce ne bombardujete sa mailovima tipa kupi, kupi. U tom slučaju mailing lista neče imati koristi. Ali jih možete obaveštavati o novim uslugama ili proizvodima, novostima i slično.

Koja je korist društvenih mreža?

Svi oni koji vode sopstveni biznis znaju, da je važno, da su prisutni na društvenim mrežama. Ali jih mnogo ne koristi društvene mreže na pravi način.

Brzo možete dosaditi svojim pratiocima ako na mrežama objavljujete samo proizvode. Ali ako jim i ponudite kvalitetne informacije čete probuditi njihov interes i ne samo da če sadržaj podeliti na svom profilu, možda postanu i kupci.

U svojoj delatnosti izgrađujete avtoritet

Da ste posvečeni svom poslu, da ste ozbiljni i stručni, če govoriti sadržaj u kojem čete podeliti korisne i zanimljive informacije svojim pratiocima.

Dovoljno je, ako vam uspe svojim prilogom jednom pomagati svom čitaocu, da bi to pamtio i u buduče se setio vas ukoliko bi imao potrebu po vašem proizvodu ili uslugi. Svakako če vas i preporučiti svojim prijateljima.

U korak sa konkurencijom

Sa poslovnim blogom čete steči poverenje i u očima čitaoca biti profesionalac. Kupac bira između načina poslovanja i ne toliko između proizvoda.

Iako možda vaši konkurenti nemaju poslovni blog, to ne znači, da ga ne trebaju. Zato možete svakako biti pionir u svojoj delatnosti.

Otvorite vrata novim izvorima zarade i poslovnim saradnjama

Kada jednom imate kvalitetan blog i ljude koji ga vole čitati, če želeti da jih pomenete ili preporučite njihove proizvode, tako što čete to učiniti u nekom od svojih priloga. Ali budite pažljivi i nemojte to učiniti iz razloga jer je neko ponudio visoku svotu novca za reklamu. Vi ste tu zato da svojim pratiocima nudite kvalitetne informacije i tako proizvode, zato jim ne savetujte nešto samo zato, da biste zaradili. Preporučite samo kvalitetno, provereno i poverenje vaših pratioca če ostati. Fokus uspešnog bloga je – ne koristi čitalaca.

Pokretanje poslovnog bloga – kako?

Razlika je kada pokrečemo osobni blog ili poslovni. Naime, kod poslovnog si nemožemo priuštiti greške koje bi nas koštale našeg ugleda na tržištu. Zato je važan dobar plan, prije nego ga pokrenemo. Angažujemo i web dizajnera. Koje teme če blog pokrivati (teme moraju biti povezane sa biznisom ali ne samo i prilozi kao obične reklame proizvoda). Sastavite ekipu stručnih ljudi, ako niste u prilici pisati priloge sami. To je najbolje, da je neko, ko je zaposlen i odlično poznaje vaše poslovanje i proizvode. Na kom nivoju če se prilozi objavljivati (dobro je najmanje jedan prilog nedeljno). Najvažnije je, da taj prilog bude kvalitetan. Kvalitet je uvek ispred kvantiteta.