fbpx

Šta je to SEO i zašto je neophodan?

Optimizacija za pretraživače.

Mnogi vlasnici sajtova i blogeri znaju da vode svoj sajt ili blog, znaju i koliko je SEO važan ali jim SEO može predstavljati veliku glavobolju.

Šta je zapravo SEO?

Google pred nas postavlja zahtjeve kojim bi trebali slediti ako želimo uspeh. SEO se možda čini veoma zahtevnim, to iz razloga jer je predstavljen na način, da običnim čitateljem unije jasan.
SEO je prilagožavanjesadržaja i sajta za pretraživače. Putem organske pretrage želimo pomoču SEO povečati posečenost našeg sajta. Zadovoljiti moramo zahteve pretraživača. Pretraživači žele korisnicima interneta nuditi kvalitetne i relevantne informacije. Tako če vas Google nagraditi boljom pozicijom na listi pretraga.

Koje su želje Googla?

Google algoritam je tajan ali sve u svemu nije tako težko ustanoviti kojih modela se držati. Osim sadržaja utječe i korisnički doživljaj posetioca.

Nabrojmo osnovna (4) kriterijuma koje moramo ispuniti, da bi stekli blagonaklonost tako čitaoca kao i Googla.

  • Sadržaj. Važno je, da je sadržaj kvalitetan, odgovarati mora ključnim rečima optimizacije. Tako i opis i naslov.
  • Performanse. Svi linkovi na blogu moraju biti validni a brzina učitavanja strana ne sme biti spora.
  • Stručnost. Utvrdite nišu koje čete se držati.
  • Iskustvo korisnika. Posetiocima omogučite jednostavno kretanje po sajtu, olakšajte jim i dajte razlog, da ostanu što duže.

Vodite računa o tim stvarima i unapređujte, tako če vas Google i ostali pretraživači smatrati dobrim blogom ili sajtom.

Zašto je SEO neophodan?

Uspeh bloga če zavisiti od čitaoca, posetioca. Nebitno iz kojeg razloga želite imati blog, dali zbog zarade, djelenja znanja ili samo povečanja posetioca na svoj sajt. 50% saobračaja dolazi sa pretraživača, iz toga razloga je SEO neophodan. Možete imati sijajan blog ali ako ga niko ne čita, na žalost nečete imati ništa od toga.

Početnička greška je obično da blogeri misle, da morajo objaviti čim više sadržaja, često. Što je besmiselno. Važan je kvalitet ne kvantitet. Ako imate isti problem, uradite reviziju svojih postova. Društvene mreže su odličan alat promocije ali ako niste spremni konstantno plačati kampanje, je besmiselno. Zato je mnogo bolje da se posvetite SEO optimizaciji, koja če raditi za vas.

Zaključak

Postavljene ciljeve čete pre ostvariti ako se posvetite optimizaciji i morate znati, da bez optimizacije sajta za pretraživače često i ne možemo postiči i dostiči ciljeve.
Važno je i da budete strpljivi i morate znati, da se promene neče desiti preko noči i poslje optimizacije. Pretraživači trebaju oko mesec dana, da indeksiraju nove podatke i parametre vašeg sajta.