fbpx

Šta je WordPress?

Platforma za izradu sajtova i za blogovanje koja je u poslednje vreme najjednostavnija i najmoćnija, WordPress. Lako ga je instalirati i pomoču opcija koje nudi je jednostavno napraviti sajt kakav poželite.

Blog se sastoji od priloga za blog i pojedinačnih članaka. Najnoviji tekst se nalazi na vrhu.

Blog mašina se ne nalazi na kučnom računaru nego je softer, koji se izvršava na web serveru i na kojem se nalazi blog. Večina blog mašina kombinuje programski kod (sa bazom podataka  u koju se snimaju članci i taj kod prikazuje stranice) i makroe. Za definisanje izgleda web stranica. Blog mašine često koriste teme i šablone. Blog mašine imaju i druge zadatke, WordPress obavlja sve uspešno.

CMS, Content management system – sistem za upravljanje sadržajem, što zapravo predstavlja WordPress.

Odlično je to, da je WordPress besplatan softver otvorenog koda, kojeg možete lako preuzeti i instalirati u svega nekoliko minuta. Lokacija sak oje ga možete preuzeti je WordPress.org, ujedno i dodatne module (plugins), tako i teme i na taj način proširite ugrađene mogućnosti WordPressa.

Što znači to, da je WordPress otvorenog koda?


WordPress svojim korisnicima nudi upoznavanje načina na koji taj radi i mogućnost, da ga menjaju po svojim potrebama. Svoje uspešne izmjene i dopune programskog koda, koje WordPressu daju novo korisno svojstvo možete proslediti zajednici. Nakog njihovog pregleda su po potrebi uključene u jezgro (core) WordPressa. Pet članova razvojnog tima WordPressa imaju dozvolu da integrišu nov kod u programski jezgro i na taj način se održava red, bezbednost, kontinuitet i kontrola. Ako se utvrdi, da se vaša programska izmena ne može dodati u jezgru, je možete objaviti kao dodatni programski modul (plugin). Nadgradnja WOrdpressa je dodatni modul, koji mu daje novo svojstvo ili funkciju.

WordPress možete nači na WordPress.org i WordPress.com. Preuzmete ga sasvim besplatno.

Met Malenveg i ostali su WordPress.com (lokacija kompanije Automattic) osnovali da unapređuju besplatnu verziju WordPressa i da je održavaju. Osmišljena je kao nezavisna grana WordPress MU (višekorisnički – multiuser) stabla. Omogučava vam, da imate više blogova istovremeno. Tako su WordPress MU i WordPress udruženi u WordPress. Tako da se na WordPress.com i WordPress.org nalaze povezane ali različite verzije WordPressa.

Zašto se odlučiti za WordPress?

  • Sa svim svojim dodacima je dostupan potpuno besplatno.
  • WordPress je otvorenog koda što znači, da se razvija, unapređuje i održava od običnih ljudi. I vi možete dodati svoje znanje i unaprediti WordPress.
  • Ima mnogo naprednih funkcija i veoma je jednostavan. Na vrlo jednostavan način dodavate sadržaj i upravljate svojim sajtom.  
  • Redovno se ažurira, št označi, da je veoma aktivan.
  • Postoji velika baza sa temama za WordPress, mnogo je pluginova i tako omogućite veču funkcionalnost.

Sve u svemu, mogučnost, da zadovolji svačije potrebe – WordPress.