fbpx

Želite postati full-time bloger?

Jedan od boljih poslova »od kuče« je blogovanje. Ako imate internet i laptop, možete ovaj posao obavljati iz bilo kog kraja sveta.

Blogovanje je tako sjajan posao, jer omogučava slobodu kretanja, samostalno određivanje radnih sati, a najbolje i stalno razvijanje i napredovanje. Granice rada tako određujete i pomerate sami.

U početku blogovanja se često previde neke stvari ali nije nužno da se tako i dese. Zato je dobro, da se edikuje prije blogovanja. To je osnovni alat online biznisa.

Ako želite postati full – time bloger, morate imati neke stvari u vidu.

8 stvari, koje morate imati

  1. Strpljenje

Ne možete očekivati da čete poslje nekoliko meseci moči ostaviti posao kojim ste se dosad bavili i da čete od bloga moči živeti. Blog zahteva vreme, zavisi i o nišama, koje se biraju – neke trebaju više vremena zbog manje publike. Naravno, imaju i izuzeci ali ti nisu pravilo.

Moramo imati realna očekivanja. Mnogo blogera prerano napuste igru jer su postali frustrirani. Nikad ne možemo proceniti trenutak kada če blogovanje postati full – time job.

U blogovanje se ne treba upustiti nepromišljeno ali je i beskrajno odlaganje podjednako neučinkovito.

  • Kada je u pitanju biznis

Blog se ne tretira kao zabava ili hobi. Rezultati blogovanja su jednaki trudu koji je u blogovanje uložen. Veoma je važno, da nove sadržaje dostavljate redovno. Za blog je potrebno raditi svakog dana. Držite se rasporeda i plana. Gradite kontakte i odnose. Investirate vreme, novac i energiju.

  • Prihodi nisu uvek predvidivi i fiksni

Tu nema garancije. Ako je bio jedan mesec dobar, ne mora značiti, da čete takvi da budu i naredni.

Dočiče dani kada budete proveravali radi li vam blog, jer danima nema posetioca. A dočiče i takvi, kada če biti saobračaj na vašem blogu sjajan, zbog odličnog priloga koji je otišao viralno.

Vremenom če vaš blog rasti, tako i publika i u jednom trenutku čete moči predviditi minimalnu zaradu, a vremenom se zarada i povečava.

  • Veliki saobračaj ne znači uvek i velik novac

Ako prodajate sopstvene proizvode i usluge, vam mora biti jedini cilj targetiranje prave publike.

Hiljade poseta dnevno su na blogovima koji na blog postave reklamu. Ali je to najgori način za monetizaciju bloga.

Da je veliko novac veliki saobračaj na blogu, ima smisla, ali ne i uvek.

  • Novac je na mailing listi

Online poduzetnici i uspešni blogeri če reči, da je novac na mailing listi.

To zato, jer ljudi ne kupuju na internetu odmah.

Potrebno je, da steknu poverenje, da vas upoznaju i kupe ono što jim vi nudite.

Mailing lista je konstantna komunikacija sa publikom, poruka je uvek dostavljena i shvačena na pravi način.

Nije važan broj pratioca na Instagramu ili Facebooku, pokretanjem bloga je glavni cilj mailing lista, zato se fokusirajte na nju.

  • Budite efikasni

Stvari su jednostavne. Sve što morate je, da radite ono što dovodi do rasta. Ne gubite vreme na stvari, koje direktno ne utiču na kvalitetu vašeg bloga. Svoje vreme iskoristite na najefikasniji način. Možda da počenete sa planiranjem sadržaja za iduče mesece?

  • Može se lako sagoriti

Postavite sebi granice. Samodisciplina, balans i umerenost su ključne odlike kod full – time blogera.

Kao bloger morate da odgovarate na mejlove, komentare. Slati morate newsletter-e. Raditi morate sa kupcima i klijentima, pisati novi sadržaj, promovirati na društvenim mrežama, itd. Sve to zahteva vaše vreme i ukoliko radite sve odma i odjednom, možda se dovedete do stanja, kad više ne želite da se bavite svojim blogom.

Ne izgubite svoje granice iz vida.

  • Može se desiti neuspeh

Blogovanje nije za svakoga. Nemaju svi motive, da se bave ovim poslom, nemaju istu posvečenost. Potrebnog je mnogo predanog rada, ne obračajuči pažnju na odsustvo povratne reakcije publike i rezultata. Tek kada se upustimo u blogovanje, zaista uvidimo šta se sve od nas zahteva.

Zaključak

Možda je pokretanje bloga najbolja odluka koju čete ikada donijeti. Ukoliko ste spremni na predan rad, u kojeg čete uložiti energiju i mnogo vašeg vremena, če vas blogovanje mnogo nagraditi. Donjet če vam prilike, koje možda sada samo sanjate i nemožete jih zamisliti.